''Çekmece Nükleer Araştırmalar ve Eğitim Merkezi'' İnceleme Gezisi
23 Ocak 2007 tarihinde TASAM tarafından; Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) bünyesinde İstanbul’da faaliyet gösteren Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi’ne (ÇNAEM) Türkiye’deki nükleer enerji konusundaki çalışma ve deneyimleri yerinde izlemek amacı ile bir inceleme gezisi düzenlemiştir.
Merkezde gerçekleştirilen program; ÇNAEM Müdürü Dr. Şevket CAN’ın Türkiye’de nükleer enerji konusundaki gelişmeler ve ÇNAEM’i tanıtmaya yönelik konuşmasıyla başlamıştır. CAN, yapmış olduğu konuşmada Türkiye’nin 1955 yılında ABD ile nükleer enerjinin barışçıl amaçlara yönelik kullanılmasını öngören anlaşmayla bu konudaki tutumunu ortaya koyduğunu; 1956 yılında atom reaktörünün kurulması amacıyla 760.000 TL (270.000 $) bütçe ayrıldığını belirtmiştir. Bunun yanı sıra 1956 yılında 6821 sayılı kanunla Başbakanlık Atom Enerji Komisyonu’nun kurulduğunu ve 1957 yılında Türkiye’nin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın kurucu üyeleri arasında yer aldığını ifade etmiştir.
ÇNAEM’in 1960 yılında bulunduğu yere izafeten “Çekmece Nükleer Araştırmalar ve Eğitim Merkezi” olarak kurulmuş olduğunu, 27 Mayıs 1962 tarihinde resmi açılışı yapılarak faaliyete geçtiğini belirtmiştir.
Nükleer teknolojinin hemen her alanında faaliyet yürüten ÇNAEM’in ülkenin bilimsel, teknik ve ekonomik kalkınmasında nükleer enerjinin barışçı amaçlarla ülke yararına kullanılması hususunda her türlü araştırma, geliştirme, uygulama ve bilgilendirme çalışmalarını yürütmekte olduğunu söylemiştir. Tüm bu çalışmalardan daha önemli olarak, teorik bilgilerini uygulamaya geçirebilecek deneyimli personellerin yetişmesine olanak sağladığını sözlerine eklemiştir.
Dr. Can konuşmasının ilerleyen safhasında dünyada nükleer enerji konusuna da değinmiştir. Dünyada genel itibariyle gelişmiş ülkelerde yer alan nükleer reaktörler, sayı olarak ABD’de yoğunluk gösterirken, reaktörlerden enerji ihtiyacını karşılama açısından Fransa’nın diğer ülkelerden büyük farkla önde olduğunu belirtmiştir.
Reaktörde kullanılacak nükleer yakıt üretim teknolojisinin ve kalite kontrollerin gösterilmesi amacıyla Nükleer Yakıt/Malzeme Birimi gezilmiştir. Girişte saf uranyum ve toryumun geçirdiği işlemler sonrası almış olduğu görünüm cam tüpler içinde katılımcılara gösterilmiştir. Uranyum ayrıştırılmasının gerçekleştirildiği cihazlar ve sonrasında toz haline gelen uranyumun preslenerek kapsüller haline getirilişi ve ardından fırınlanarak yakıt tüplerine ne şekilde yerleştirilmesi gerektiği gösterilmiştir. Türkiye’de uranyumun kapsüller haline getirilebildiği ancak uranyum çubuklarının içine yerleştirilmesi anlamına gelen zarflanmanın şu an merkezde gerçekleştirilmediği vurgulanmıştır.
Gezinin son ayağı olarak TR-2 reaktörünün çalıştığı esnada kontrol odası ve havuz katı gezilmiştir. Kontrol odasındaki cihazların kullanımı ve elde edilen verilerin değerlendirilmesindeki aşamalar hakkında katılımcılara bilgi verilmesinin ardından araştırma reaktörünün havuz katı dolaşılmıştır.