1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Nükleer santral ihalesinde sürpriz teklif inceleniyor / Sabah / Ekonomi 02.02.2009

Share
Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik ortaklığı elektrik fiyatını 21.16 sentten 15 sente çekti. Teklif bu kez kapalı değil açık sunuldu. Enerji Bakanlığı teklifin hukuki açıdan uygunluğunu inceliyor.

Türkiye'nin ilk nükleer santrali için açılan ihalede, geçen hafta sürpriz bir gelişme daha yaşandı. SABAH'ın edindiği bilgiye göre Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik ortaklığı 21.16 sent olan ortalama satış fiyatında, yüzde 28-30 aralığında indirim yaptı. Nükleer santralde üretilecek ve devlete satılacak birim elektrik fiyatı 14-15 sente çekildi. Teklif bu kez 'açık' sunuldu.

'HUKUKEN INCELIYORUZ'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, bu teklifin kabul edilip edilmeyeceği sorusunu "Evrak, resmi işlem muamelesi gördü. Hukuken, bunun kabul edilip edilmeyeceği konusunu inceliyoruz" diye yanıtladı. Yetkililer, TETAŞ'ın nükleer santral ihaleyle ilgili olarak hazırlayıp, Enerji Bakanlığı'na sunacağı raporun ne zaman tamamlanacağı sorusuna da "İhale Komisyonu bu ay içinde raporun yazımı tamamlanabilir" yanıtını verdi. Enerji Bakanlığı kaynakları, Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik ile pazarlığı tek bir koşula bağlıyor. Kaynaklar, Bakanlar Kurulu'nun bu konuda bir karar alması durumunda TETAŞ'ın, ortak girişim grubuyla pazarlık için masaya oturabileceğine dikkat çekiyor.

Kapalı teklif iade edilmişti
19 Ocak'ta, Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik ortak girişim grubunun devlete 15 yıl süreyle elektrik satış fiyatına ilişkin teklifi açıldı. Ortaklık ortalama 21.16 sentten elektrik satma teklifinde bulundu. Rus-Ciner ortaklığı, aynı gün fiyatı düşürecek yeni bir teklif daha sundu. TETAŞ İhale Komisyonu, kapalı olarak sunulan bu teklifi açmadan girişim grubuna iade etti.
FacebookTwitter